Trabant Tramp.. Ez nem az USA volt elnökének elírt neve...

2021.05.20

2019 augusztusában találkozhatattatok Mikiékkel a balatonboglári rendezvényünkön, aki egy csodálatos Trabant Tramp tulajdonosa. Egy kis műszaki infó a csodagépről, videó a felújításról és természetesen a szombat esti Trabizásról is:

A hamisítatlan NDK feeling.

A Trabant 601 gyártását 1964-ben kezdték meg Zwickauban, ahol három évvel később elkészült a típus nyitott változata is. Ezt első körben a honvédségnek és a határőrségnek szánták, és Kübel néven látott napvilágot, majd pedig megérkezett az immár a civil vásárlóközönség számára fejlesztett változat, a Tramp.


Trabant Tramp felújítása 4 percben:

A 601-es Trabiból 1990-ig több mint 2,77 millió példány készült, de ezek közül igen kevés, kevesebb, mint 1000 példány rendelkezett nyitható tetővel. Mostanság az alapmodell ára is meredeken emelkedik, hát még a Tramp kivitelé. Nem mehetünk el szó nélkül a technikai módosítások mellett. Az alapot a kombi adta, onnan származik a hátsó ülés is, ugyanis annak támláját ledöntve lehet elérni a szűkös csomagtartót (a hátfal fix). Az eredeti Trabi-kasztnielemekből mindössze a homlokfal, a két első sárvédő és a motorháztető maradt meg ,na és az első szélvédő, ám annak keretét alaposan megerősítették, és beletettek a szélére két stiftet is, amelyek a vászontető egy-egy szorítócsavarjával találkoznak. Az A-oszlop töve már teljesen új, és innen indul el a kétrétegű préselt lemezből kialakított oldalsó rész és hátsó traktus. Bár fenekének kialakítása olyan egyszerű, mint egy faék, a szögletes lemezre rábiggyesztett két kerek hátsólámpa és a kívülre felagatott pótkerék kölcsönöz örök élményt és bájt a sárga csodának.Plusz merevítést nem tettek a padlólemezre, és a motortérben sincs extra vasalat, meg más sem változott: a megszokott 595 köbcentis kéthengeres, léghűtéses, kétütemű motor és a négyfokozatú, negyedikben szabadonfutós sebességváltó csücsül a keresztlaprugó felett.

És végül a 2019-es Szombat esti Trabiláz Bárány Attilával és a tulajdonossal Mikivel:


Ha van egy érdekes átépítésed, vagy szeretnéd bemutatni az autódat, vedd fel velünk a kapcsolatot Facebookon, vagy az otfm@otfm.hu email címen.

Szerző:

Juhász Tomi

2021.05.20