Babyshark az Opelnél is hódít?

2021.05.04

A cápa története: Hogyan lett egy gyermek ötlete kultusz?

Tehát honnan származnak a cápák? 2004 egyik vasárnapján az Opel tervezője, Dietmar Finger otthon készítette az új Corsa tervét. Pontosabban a kesztyűtartó nem látványos külső falát, amelyet legtöbbször a zárt utasajtó takar. A doboz kinyitásakor ennek a falnak stabilitást kell biztosítania, amelyet keresztirányú bordákkal érnek el a műanyag felületen. A tervezőnek most meg kellett terveznie ezeket a bordákat. Amikor a terv közepén volt, a fia elsétált, megnézte a vázlatot és megkérdezte: "Apa, miért nem rajzolsz cápát?" Miért ne? - gondolta magában Finger, és a bordáknak cápa alakot adott. 

Új hagyomány született. A kesztyűtartóban lévő cápa gyártásba került. Ettől kezdve az "Opel cápa" sikertörténete megfordult. Giordimaina, aki annak idején a Zafira belső kialakításáért volt felelős, három kis cápát is elrejtett a rugalmas kompakt családi pilótafülkéjében. További "cápa megfigyelések" következtek, először az Opel ADAM-ban, majd a jelenlegi Opel Astrában, végül a többi személygépkocsi-modellben, az Opel Crossland és az Opel Grandland X-től az Opel Insigniaig.

Ez igazi belső kultuszt hozott létre. Azóta minden belsőépítész gondoskodik arról, hogy a fejlesztési folyamat végén legalább egy cápát elhelyezzen valahol a belső térben. Általában felfedezetlenek maradnak egy autó megvásárlásáig.

A cápa a jövő Opel modelljeiben is megjelenik.

Giordimaina számára a cápa az évek során nemcsak az kesztyűtartóban, hanem az Opel egyik fontos jellemzőjévé vált: "Az újságírók most megkérdezik tőlünk, hol vannak a cápák, amikor új modelleket mutatunk be. Mindig arra bíztatom a tervezőinket, hogy rejtsék el a cápákat az új belső térben,formatervezésben. A gyengéden rajzolt ragadozók képviselik azt, ami megkülönbözteti az Opelt - az autóink iránti szenvedélyt. Szenvedélyesek vagyunk járműveink kialakításában és minden részletében pontosak. -  És pontosan azt akarjuk, hogy ezt érezzék ügyfeleink is.

A cápák továbbra is megjelennek a jövő Opel járműveiben, néha kevésbé rejtett helyeken. Az Opel modelljétől függően a belső tér mélyén megváltoztathatják vadász területüket.

Jó vadászatot kívánok!

Ha van egy érdekes átépítésed, vagy szeretnéd bemutatni az autódat, vedd fel velünk a kapcsolatot Facebookon, vagy az otfm@otfm.hu email címen.

Szerző:

Juhász Tomi

2021.05.04